Tak jak już wspominałam w poprzednich postach, miałam niesamowitą okazję gotować z Panem Andrzejem Polanem w programie "Czy na pewno umiesz gotować? odc.6", który emitowany jest na kanale Kuchnia+. Jeżeli również pasjonujecie się gotowaniem i chcielibyście wziąć udział w programie, piszcie do Basi na e-mail basia@delord.pl w temacie wpisując "zgłoszenie do programu czy na pewno umiesz gotować".
Przepis poniżej jest autorstwa Pana Andrzeja Polana, z którym wspólnie przygotowaliśmy to pyszne danie podczas kręcenia odcinka :) Zapraszam do przygotowań!
źródło zdjęcia |
Składniki na nóżki:
Udko z kurczaka 4 szt
Masło klarowane 1 łyżka
Cebula biała 4 szt
Papryka czerwona 1 szt
Cukinia 1 szt
Pęczek natki pietruszki
Pęczek koperku
Suszone śliwki 100 gr
Cytryna 1 szt
Olej
Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny
Składniki na niecodzienny ryż:
Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl
Mleko kokosowe 1 szkl
Ryż 1 szkl
Cebula 1 szt
Makaron rosołowy 80 gr
Rodzynki 100 gr
Olej do smażenia
Sól, pieprz, cynamon mielony
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do rękawa cukierniczego. Faszerujemy skórę z nóżek (w tej czynności może nam ktoś pomóc, żeby było łatwiej i sprawniej). Koniec skóry podwijamy pod spód przy układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny.
2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany surowy makaron, wsypujemy ryż i całość przesmażamy na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cynamonem, wsypujemy rodzynki. Wszystko zalewamy mlekiem połączonym z bulionem, zagotowujemy, przelewamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Zawijamy folią aluminiową i od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 150'C. Pieczemy przez ok.20 minut.
3. Na talerze wykładamy ryż, na ryż wykładamy po nóżce, polewamy powstałym tłuszczykiem, dekorujemy przypieczoną cebulką i cytryną. Smacznego ;)
Autor: Andrzej Polan (przepis użyczony :) )
Oglądałam program. Przepis rewelacja. Natomiast skrót 80 gr to 80 groszy. A 80g to 80 gram. Błędne oznaczenie.
OdpowiedzUsuńPrzepis nie jest mój tylko Pana Polana i w takiej formie go otrzymałam a nie byłam pewna czy mogę cokolwiek zmienić :)
UsuńZałosne, że takie niekompetentne osoby mają pomysły na prowadzenie blogu kulinarnego. Jak powiedział Polan, od blogera należy oczekiwać więcej kreatywności a nie gotowania ryżu z torebki na przykład.
OdpowiedzUsuńproszę o info czy w przepisie są użyte całe nogi z kurczaka czy tylko podudzia jak widoczne na zdjęciu
OdpowiedzUsuń