czwartek, 3 grudnia 2015

Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana

Tak jak już wspominałam w poprzednich postach, miałam niesamowitą okazję gotować z Panem Andrzejem Polanem w programie "Czy na pewno umiesz gotować? odc.6", który emitowany jest na kanale Kuchnia+. Jeżeli również pasjonujecie się gotowaniem i chcielibyście wziąć udział w programie, piszcie do Basi na e-mail basia@delord.pl w temacie wpisując "zgłoszenie do programu czy na pewno umiesz gotować".

Przepis poniżej jest autorstwa Pana Andrzeja Polana, z którym wspólnie przygotowaliśmy to pyszne danie podczas kręcenia odcinka :) Zapraszam do przygotowań!

źródło zdjęcia

Składniki na nóżki:

Udko z kurczaka 4 szt
Masło klarowane 1 łyżka
Cebula biała 4 szt
Papryka czerwona 1 szt
Cukinia 1 szt
Pęczek natki pietruszki
Pęczek koperku
Suszone śliwki 100 gr
Cytryna 1 szt
Olej
Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny

Składniki na niecodzienny ryż:

Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl
Mleko kokosowe 1 szkl
Ryż 1 szkl
Cebula 1 szt
Makaron rosołowy 80 gr
Rodzynki 100 gr
Olej do smażenia
Sól, pieprz, cynamon mielony

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym,  następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do rękawa cukierniczego. Faszerujemy skórę z nóżek (w tej czynności może nam ktoś pomóc, żeby było łatwiej i sprawniej). Koniec skóry podwijamy pod spód przy układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny.

2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany surowy makaron, wsypujemy ryż i całość przesmażamy na patelni. Przyprawiamy do smaku  solą, pieprzem i cynamonem, wsypujemy rodzynki. Wszystko zalewamy mlekiem połączonym z bulionem, zagotowujemy, przelewamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Zawijamy folią aluminiową i od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 150'C. Pieczemy przez ok.20 minut. 

3. Na talerze wykładamy ryż, na ryż wykładamy po nóżce, polewamy powstałym tłuszczykiem, dekorujemy przypieczoną cebulką i cytryną. Smacznego ;)

Autor: Andrzej Polan (przepis użyczony :) )

Po więcej przepisów z programu zapraszam TUTAJ

3 komentarze:

  1. Oglądałam program. Przepis rewelacja. Natomiast skrót 80 gr to 80 groszy. A 80g to 80 gram. Błędne oznaczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie jest mój tylko Pana Polana i w takiej formie go otrzymałam a nie byłam pewna czy mogę cokolwiek zmienić :)

      Usuń
  2. Załosne, że takie niekompetentne osoby mają pomysły na prowadzenie blogu kulinarnego. Jak powiedział Polan, od blogera należy oczekiwać więcej kreatywności a nie gotowania ryżu z torebki na przykład.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...