piątek, 23 października 2015

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym (LOW FODMAP, gluten free)

Pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu klopsiki duszone w pomidorowym sosie podane z ulubionym makaronem bezglutenowym :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 4 porcje klopsików:

500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej bezglutenowej
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na sos:

500 g passaty pomidorowej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

1 łyżka oliwy z oliwek
świeże listki bazylii
parmezan do posypania
4 porcje ulubionego makaronu bezglutenowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy ok. 20 równych klopsików wielkości orzecha włoskiego. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Klopsiki smażymy w dwóch partiach na złoto-brązowy kolor. Wlewamy sos, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 7 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.

3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy klopsiki i polewamy sosem z patelni. Całość posypujemy posiekanymi listkami świeżej bazylii i parmezanem. Podajemy od razu. Smacznego! :)



1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: