Pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu klopsiki duszone w pomidorowym sosie podane z ulubionym makaronem bezglutenowym :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 4 porcje klopsików:
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej bezglutenowej
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na sos:
500 g passaty pomidorowej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka oliwy z oliwek
świeże listki bazylii
parmezan do posypania
4 porcje ulubionego makaronu bezglutenowego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy ok. 20 równych klopsików wielkości orzecha włoskiego. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Klopsiki smażymy w dwóch partiach na złoto-brązowy kolor. Wlewamy sos, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 7 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy klopsiki i polewamy sosem z patelni. Całość posypujemy posiekanymi listkami świeżej bazylii i parmezanem. Podajemy od razu. Smacznego! :)
Apetyczny obiad.
OdpowiedzUsuń