Składniki na 3 porcje:
3 słodkie pomarańcze
2 banany
garść liści szpinaku baby
garść liści jarmużu
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy blendera. Dodajemy banany, szpinak i jarmuż. Miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitego zielonego koktajlu. Na zdrowie! :)
________________________
DLACZEGO TO DZIAŁA?
POMARAŃCZE obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii i wspomaga pozbywanie się szkodliwych substancji z organizmu, przez które często czujemy się ociężali i bez życia. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin, takich jak witamina C, B i potas.
LIŚCIE SZPINAKU mają właściwości antynowotworowe, antystresowe i przeciwbólowe. Są bogate w potas, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę K (która wspomaga gojenie się ran) i E.
JARMUŻ zawiera witaminy A, B, C, K, jest także bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor i kwas foliowy. Wykazuje działanie przeciw-wrzodowe i przeciwmiażdżycowe.
BANANY zawierają tryptofan, który pomaga zrelaksować się i poprawia humor - banany szczególnie polecane są osobom cierpiącym na depresję. Dodatkowo łagodzą choroby wrzodowe i nudności, a także bóle menstruacyjne. Są źródłem potasu i żelaza, zawierają witaminy z grupy B.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska