Składniki dla 4 osób:
500 g rydzów
5 łyżek masła
1 ząbek czosnku, obrany
pęczek natki pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz
Do podania:
świeża bagietka lub pieczywo
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Rydze dokładnie, ale szybko opłukujemy letnią wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nóżki odcinamy prawie w całości. Duże rydze kroimy na ćwiartki, średnie rydze na połówki, a małe pozostawiamy w całości. Rydze-giganty kroimy w kostkę.
2. Na porządnie rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy ząbek czosnku w całości i 1/4 grzybów, dokładnie przesmażamy z obu stron. Grzyby przekładamy na talerz (ząbek zostawiamy). Na patelnię znowu wrzucamy łyżkę masła, 1/4 grzybów i ponownie dokładnie przesmażamy. Czynność powtarzamy do wyczerpania grzybów (nie smażymy grzybów naraz, ponieważ puściłyby wodę i udusiłyby się zamiast usmażyć). Na koniec wrzucamy na patelnię wszystkie grzyby na 2-3 minuty.
3. Grzyby przekładamy na ciepłe talerze albo małe ciepłe patelnie. Doprawiamy sporą szczyptą soli i pieprzu, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z bagietką lub pieczywem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska