piątek, 18 września 2015

Klasyczne amerykańskie pancakes

Ten przepis już kiedyś pojawił się u mnie na blogu, jednak odbił się kompletnie bez echa - a szkoda, bo placuszki są naprawdę warte uwagi. Wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku, bardzo puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. A do tego syrop klonowy i prażone migdały i pyszne śniadanie gotowe <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 12-15 placuszków:

1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka maślanki
8 łyżek oliwy z oliwek
1 jajko

Do podania:

syrop klonowy
prażone płatki migdałów

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mąkę przesiewamy do miski z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy maślankę, oliwę z oliwek i jajko, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok na 15 minut.

2. Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy i zmniejszamy ogień do 3/4 mocy. Ciastko wlewamy małą chochelką tworząc placuszki i smażymy około 30 sekund do 1 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze tworząc "wieżę" z placków. Polewamy syropem klonowym i posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Możemy je dodatkowo podać ze smażonymi plastrami bekonu, bananami lub ulubionymi owocami. Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. świetny sztosik :) moje smaki, aż zgłodniałam szczerze mówiąc

    OdpowiedzUsuń
  2. Bekon jako dodatek do racuszków, w których jest 1/3 szklanki cukru pudru?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: