poniedziałek, 27 lipca 2015

Kminkowe krakersy słodzone jabłkiem

Fajny pomysł na przekąskę: do pochrupania przed telewizorem lub do serwowania z serami :) Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia", autorstwa Rachel Phoo. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 8 dużych krakersów:

200 g mąki żytniej
1/2 łyżki nasionek kminku
3 g drożdży instant
1/2 łyżeczki
szczypta cukru
1 średniej wielkości jabłko
do 80 ml ciepłej wody

CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Jabłko ucieramy na tarce wraz ze skórką. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, kminkiem, solą, szczyptą cukru i utartym jabłkiem. Stopniowo dolewamy wody, aż uda nam się uformować lepką kulkę. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blat podsypujemy sporą ilością mąki. Ciasto rozwałkujemy bardzo, bardzo cieniutko (najlepiej od razu na papierze do pieczenia), tniemy na równe prostokąty, a na środku każdego z nich wycinamy serduszko przy pomocy foremki. Pędzelkiem strzepujemy nadmiar mąki. Pieczemy 20-30 minut, aż krakersy lekko się zarumienią i będą chrupkie. Wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w szczelnym metalowym pojemniczku. Smacznego! :)

Uczta pod gołym niebem

1 komentarz:

  1. świetny pomysł :) Z przyjemnością wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: