wtorek, 14 lipca 2015

Jagnięcina w maślance z prażoną kaszą

Składniki dla 2-3 osób:

600 g łopatki jagnięcej lub udźca
300 ml maślanki
sól i świeżo mielony pieprz

Składniki na sałatkę:

200 g kaszy gryczanej
duży pęczek świeżej mięty
duży pęczek świeżej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
szczypta soli

Składniki na sos:

skórka i sok z 1/4 cytryny
300 ml jogurtu
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 52 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Jagnięcinę myjemy, osuszamy. Wkładamy do szczelnego woreczka, wlewamy maślankę, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin. 

2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Jagnięcinę wraz z maślanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 50 ml wody, nie żałujemy soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 3,5 godziny, co jakiś czas podlewając wodą. Po tym czasie wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut.

3. Kaszę prażymy na suchej rozgrzanej patelni przez około 5-10 minut, aż się zrumieni i zacznie wydzielać orzechowy aromat. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną miętę i pietruszkę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy.

4. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie.

5. Na półmisek wykładamy sałatkę z kaszy, na to mięso, całość polewamy jogurtowym sosem. Smacznego! :)


Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: