wtorek, 26 maja 2015

Krem z zielonego groszku z miętą i chipsem z prosciutto

Bardzo smaczna, lekka zupka w sam raz na nadchodzące (oby) ciepłe dni lub dla osób dbających o linię. Przepis znalazłam w magazynie 'GoodFood 3/2015'. Zapraszam do gotowania!


Składniki na 3-4 porcje:

400 g pora, drobno posiekanego
200 g ziemniaków w skórce, startych na tarce
500 ml wywaru drobiowego
200 g mrożonego zielonego groszku
150 g naturalnego jogurtu 0%
3 łyżki posiekanej mięty
3-4 plastry prosciutto
świeżo mielony pieprz
szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Pora i ziemniaki umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem 8 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt.

2. W między czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy plastry prosciutto, aż się zarumienią. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i łamiemy na mniejsze kawałki. 

3. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy chipsami z szynki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i posiekaną miętą. Smacznego! :)



1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: