wtorek, 26 maja 2015

Corn-dogi

Dzisiaj zapraszam na corn-dogi, czyli parówki w cieście z mąki kukurydzianej, smażone w głębokim tłuszczu. Smakują rewelacyjnie, ale uwaga - są baardzo zapychające :) Przepis znalazłam na stronie food52. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 16 corn dogów (4 porcje):

ok. 1-2 l oleju do głębokiego smażenia
140 g mąki kukurydzianej (3/4 szkl.)
185 g mąki pszennej (1 szkl.)
25 g cukru (1/4 szkl.)
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie)
pieprz do smaku
1 jajko
400 g maślanki
8 dobrej jakości parówek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: W małym garnku rozgrzewamy olej na prawie najwyższej mocy palnika (rozgrzewałam na 7 w skali 1-9). W między czasie przygotowujemy panierkę do corn-dogów: mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy jajko i maślankę, dokładnie mieszamy, przelewamy do wysokiego, chudego naczynia. Parówki przepoławiamy, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Maczamy w cieście i wkładamy do rozgrzanego oleju (wkładamy nie więcej niż 3 corn-dogi na raz, żeby tłuszcz nie stracił temperatury). Smażymy 3-6 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: