wtorek, 26 maja 2015

Tarta z budyniem i jabłkowymi różyczkami

Dzisiaj jest Dzień Mamy! Z tej okazji życzę wszystkim Mamom słodkiego, długiego życia, zdrowia i pociechy ze swoich dzieci, także tych dorosłych :)

Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu, polecam przygotowanie tej tarty: składa się z chrupiącego, migdałowego spodu, winno-mlecznego budyniu i jabłkowych różyczek posmarowanych brzoskwiniowym dżemem. Pyszności <3 Przepis znalazłam na TEJ stronie. Zapraszam do przygotowań! 


Składniki na spód:

125 g masła
70 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
100 g drobno posiekanych migdałów
150 g mąki pszennej

Składniki na nadzienie:

6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
3 żółtka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
400 ml mleka
100 ml białego wina półwytrawnego

Dodatkowo:

5 jabłek
2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
cukier puder do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: masło ucieramy z cukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę w 3 partiach. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 22-24 cm. Ciasto jest dość lepiące, dlatego polecam zwilżać ręce zimną wodą. Wyklejoną formę wkładamy do lodówki na 30 min.

2. W między czasie przygotowujemy nadzienie: w garnku umieszczamy cukier i mąkę, dodajemy żółtka i aromat waniliowy, mieszamy. Dodajemy odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy resztę mleka, a następnie wino. Garnek stawiamy na kuchence i na średnio-dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając - masa powinna nam zgęstnieć do konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch. 

3. Jabłka myjemy i osuszamy. Przy pomocy obieraczki, tniemy jabłka na paski, różnych długości i szerokości. Z tak przygotowanych obierków formujemy różyczki. 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wlewamy przygotowany budyń, dekorujemy jabłkowymi różyczkami. W małym garnuszku podgrzewamy dżem i przy pomocy pędzelka smarujemy nim różyczki. Wkładamy do piekarnika na 50 minut (pieczemy 35 minut w trybie góra-dół, a następnie 15 minut sam dół). Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)




Wiosenne słodkości!zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Ciasto, nie dość, że (po analizie składników oceniam jako) smaczne, to jeszcze pięknie wygląda. Pomysłowo wyglądają jabłka jako ozdoba, ułożone w kształcie różyczek.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: