niedziela, 31 maja 2015

Apple Pie - klasyczny placek z jabłkami

Dziś przedstawiam przepis na Apple Pie, czyli klasyczny placek z kruchego ciasta z jabłkami, który znany jest z wielu amerykańskich filmów :) Jest nie za słodki, nie za kwaśny - po prostu idealny. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na ciasto:

200 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
1 łyżka drobnego cukru
szczypta soli
60-70 ml lodowatej wody

Składniki na nadzienie:

3 duże jabłka
40 g drobnego cukru
20 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Masło kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do mąki. Ciasto siekamy nożem, specjalnym nożykiem do kruchego ciasta lub miksujemy mikserem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy lodowatą wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 90 minut.


2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy nasiona, a następnie kroimy w cienkie plastry. Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem, dokładnie mieszamy z jabłkami. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 25 cm. Formę o średnicy 20 cm smarujemy dokładnie masłem. Wkładamy jeden płat ciasta i delikatnie przyklepujemy. Wykładamy jabłka. I teraz mamy kilka opcji: w drugim płacie ciasta wykrawamy różne wzorki, kroimy go w cienkie paski lub po prostu gęsto nakłuwamy widelcem (tę opcję polecam). Przykrywamy jabłka, dokładnie zagniatamy krawędź (nadmiar ciasta odcinamy) i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika.


3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy 10 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 40 minut. Następnie ciasto odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut do zarumienienia ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)



Wiosenne słodkości!zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: