wtorek, 10 marca 2015

Drobiowe kotlety mielone

Kotlety mielone z kurczaka z dodatkiem otrębów owsianych. Bardzo ciekawa alternatywa dla klasycznych mielonych :) Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku. Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla 2-3 osób:

300 g oczyszczonej piersi z kurczaka
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki mleka
1 białko jajka
bułka tarta do obtaczania
3 łyżki oleju

Przyprawy:

1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Otręby owsiane mieszamy z mlekiem, odstawiamy na bok. Mięso z kurczaka mielimy lub siekamy w rozdrabniaczu. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie zagniatamy. Dodajemy cebulę, czosnek, przygotowane otręby i białko jajka, ponownie wyrabiamy. Formujemy 6 kotlecików, każdy z nich obtaczamy w odrobinie bułki tartej. 

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut (mi to zajęło ok 5 minut). Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką. Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. delikatne i smaczne kotleciki i faktycznie odmiana do typowych kotletów mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kotleciki :) takich drobiowych mielonych to jeszcze nie robiłam, ale muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: