Przepis na niemiecki "fastfood", czyli kiełbaski w pomidorowym sosie curry. W Berlinie knajpki z tym przysmakiem można znaleźć właściwie na każdej ulicy. Ja jem za każdym razem, gdy tam jadę :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Przepis znalazłam na stronie 'Kulinarne Inspiracje'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki dla dwóch osób:
4 małe kiełbaski (użyłam chudych śląskich)
1 łyżka oleju
1 mała cebula, pokrojona w piórka
200 ml ketchupu (3/4 szklanki)
100 ml wody
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka miodu
1/2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
1 łyżka przyprawy curry
szczypta pieprzu cayenne
Dodatkowo:
curry do posypania potrawy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy aż do zeszklenia, około 5 minut. Dodajemy koncentrat, wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ketchup, miód i ocet, mieszamy i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę przyprawy curry, szczyptę pieprzu cayenne i 1/2 łyżki sosu Worcestershire (nie jest konieczny, ale pozostawia ciekawy posmak).
2. W między czasie na patelni porządnie przesmażamy kiełbaski - muszą być złociste i chrupiące.
3. Na półmisek wykładamy przygotowany sos, na niego kładziemy kiełbaski, a całość posypujemy od serca przyprawą curry (ja dodałam 4 szczypty, więc coś około 2 łyżeczek). Podajemy z chlebem lub frytkami. Smacznego! :)
Świetny jest ten Twój sosik. Ja dodatkowo połączyłem go z makaronem orkiszowym akurat z Makaronów Polskich i wyszedł rewelacyjnie. Wszyscy w domu zachwalają moje danie a to przecież było możliwe dzięki Twoim przepisom :) Jeszcze raz dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomogłam! :)
UsuńDziękuję za dodanie smakowitego przepisu do akcji:)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne danie, niemiecka klasyka kuchnii, znów poczułem się jak w Berlinie :) Zrobiłem je z grilowanymi kiełbaskami i ćwiartkami ziemniaków pokrapianymi oliwą i miodem i ziołami prowansalskimi, pycha... Polecam. Dziękuje za wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńOlbrzymi sukces kulinarny. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńJa daję jeszcze ocet balsamiczny, prze co sos jest ciemniejszy i ma bogatszy smak.
OdpowiedzUsuńJutro sprawdze czy przepis jest dobry. Pozdrowienia z Mazur
OdpowiedzUsuń