sobota, 6 grudnia 2014

Świąteczny zielony sernik korzenny

Długo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona śniegiem, z mnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia!

Składniki na zielony sernik:

1 kg twarogu z wiaderka
6 jajek w temperaturze pokojowej
60 g masła w temperaturze pokojowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki przyprawy korzennej
szczypta soli
zielony barwnik w proszku*

Składniki na płynną polewę:

4 łyżki mleka w proszku
40 g masła
100 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 czubate łyżki cukru pudru
srebrne kuleczki cukrowe

PRZYGOTOWANIE: 60 MIN
CHŁODZENIE: 10 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. Zbyt długie ubijanie niepotrzebnie napowietrzy masę. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy serową masę. 

2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, a na najniższej półce umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą - dzięki temu sernik będzie płaski jak deska i równomiernie się upiecze. Sernik pieczemy 50-60 minut (do momentu, aż wierzch będzie sprężysty). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.

3. Gdy sernik jest już schłodzony, przygotowujemy polewę. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Umieszczamy w niej wszystkie składniki na polewę (oprócz cukrowych kuleczek) i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. 

4. Polewę wylewamy na sernik, dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę - dwie. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie cukiernicze wyzwania właśnie się zabieram za pieczenie tego serniczka;)hihi

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: