sobota, 27 września 2014

Mleko migdałowe

Coraz więcej słyszy się o szkodliwości mleka zwierzęcego, a w sklepach można znaleźć mnóstwo rodzajów mleka pochodzenia roślinnego (mleko sojowe, kokosowe itd...) Dziś przedstawiam przepis na mleko migdałowe - można je dodawać do kawy (trzeba je najpierw podgrzać, w przeciwnym razie zważy się), do zupy mlecznej, lub - tak jak ja - wypić samo. Powstałą pulpę migdałową możemy dodać do płatków owsianych, sernika, itd.... Jeżeli chcemy żeby mleko było słodsze, do namaczania i miksowania dodajemy suszone daktyle. Przepis znalazłam na stronie WEGANIE. Mleko po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. No to zaczynamy! :)


Składniki: 
1 szklanka migdałów
3 szklanki wody źródlanej (NIE mineralnej!)

1/ Migdały zalewamy wodą z kranu i wkładamy min. 8 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

2/ Migdały odcedzamy, wkładamy do misy blendera i zalewamy trzema szklankami wody źródlanej. Miksujemy kilka minut na wysokich obrotach. 

3/ Na dzbanku kładziemy sitko, a na sitku gazę lub czystą ścierkę. Przelewamy mleko, a następnie zawijamy dokładnie gazę i wyciskamy bardzo dokładnie. Po tej czynności powinna nam zostać w miarę sucha pulpa migdałowa. Gotowe! :)



Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U.

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz :)

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Proszę dać znać jak smakowało! :)

      Usuń
  2. Bardzo jestem ciekawa jego smaku. Sojowe waniliowe uwielbiam, ale za to z orzechów laskowych mi nie przypadło do gustu. Zobaczymy jak migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dość specyficzne. Ale o ile nie lubię sojowego, to mi posmakowało :) Tak jak napisałam we wstępie, do namaczania i miksowania można dodać suszone daktyle lub figi, na pewno będzie wtedy słodsze i ciekawsze ;)

      Usuń
  3. Ja również próbowałam zrezygnować z mleka zwierzęcego i jakiś czas temu przygotowałam mleko migdałowe dla mojego Synka, bo to on jako jedyny pije mleko ja z niego zrezygnowałam. Niestety nie smakowała mu mleko migdałowe i muszę przyznać że również spróbowałam i niestety to nie nasze smaki. My wolimy napój ryżowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://weganie.blogspot.com/2010/11/mleko-roslinne.html
      tutaj znalazłam przepisy na mleko ryżowe, kokosowe, owsiane ... itd. Może któreś przypasuje ;)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...