sobota, 13 września 2014

Domowa biała czekolada z bakaliami

Podczas przygotowania długo zastanawiałam się jak przechowywać czekoladkę, gdy już będzie gotowa - w sreberku, czy może w pudełku, a może zapakować w folię z kokardką... Jak się okazało, nie było takiej potrzeby. Czekolada zniknęła w całości w 15 minut ! Jest pyszna i wbrew temu co wyczytałam w sieci, jest bardzo krucha. Polecam!


Składniki:
4 czubate łyżki oleju kokosowego lub masła kakaowego
3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego
2 czubate łyżki mleka w proszku 
1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu
mieszanka studencka Felix

CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy i łączymy. Powoli dodajemy do oleju. Dodajemy nasiona wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Cały czas mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Keksówkę wykładamy folią aluminiową. Wysypujemy formę mieszanką studencką i zalewamy gorącą masą. Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Gotowe! :)




2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: