Składniki (4 porcje):
200g mięsa wołowego
6 młodych ziemniaków
3 marchewki
5 buraków
2 pietruszki
1/4 małej główki kapusty
1 por
kawałek selera
3 suszone prawdziwki
4 ząbki czosnku
200g białej fasoli
2 łyżki soku z cytryny
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
4-8 łyżek kwasu z buraków
4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam)
śmietanka kremówka
sól, pieprz
cukier (1-2 łyżeczki)
+ do podania (opcjonalnie): jajko na twardo
1. Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny.
2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut.
3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego :)
Super przepis! :)
OdpowiedzUsuńWyszedł wyśmienicie!! chociaż nie dodałem przez przypadek selera:)
OdpowiedzUsuńPolecam!