sobota, 14 czerwca 2014

Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowo-śmietanowym.



Składniki (dla dwóch osób):
ok. 200g makaronu tagliatelle
100g kurek
100g śmietany kremówki (1 opakowanie)
1 cebula
1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego)
garść świeżej posiekanej pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz

1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki. 
2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo mielony pieprz i smażymy około 5-7 minut. Wlewamy śmietanę i całość gotujemy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pietruszkę i mieszamy.
3. Tagliatelle przygotowujemy wedle zaleceń producenta. Rozkładamy na głębokie talerze, polewamy naszym sosem i dekorujemy pietruszką. 
Wskazówka: Gotowe danie można posypać zmiksowanymi orzechami włoskimi. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. PYCHOTA!!!! MNAIMI

    zapraszam też do siebie w wolnej chwIli:
    www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cudnie też smakuje :)
      dziękuję, na pewno odwiedzę. Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: