piątek, 13 czerwca 2014

Rogaliki francuskie z szynką i serem


Składniki (na 7-8 rogalików):
1 gotowe ciasto francuskie
1 jajko
2 plasterki szynki
2 plasterki sera żółtego

1. Ciasto rozwijamy i kroimy na trójkąty (podstawa mniejsza niż boki). Jajko rozdzielamy na żółtko i białko. Smarujemy białkiem krawędzie naszych trójkątów (żeby się lepiej zlepiło).

2. Ser i szynkę kroimy w paseczki. Kładziemy na nasze trójkąty po kilka paseczków i zawijamy. Rogaliki smarujemy na wierzchu żółtkiem.

3. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.

Idealne danie na szybkie śniadanie :)


1 komentarz:

  1. Lubię takie przekąski, robię też ślimaczki z pieczarkami i serem żółtym, a ciasto znalazłam w Lidlu w wersji light, troszkę odchudzone :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: