Składniki (na 7-8 rogalików):
1 gotowe ciasto francuskie
1 jajko
2 plasterki szynki
2 plasterki sera żółtego
1. Ciasto rozwijamy i kroimy na trójkąty (podstawa mniejsza niż boki). Jajko rozdzielamy na żółtko i białko. Smarujemy białkiem krawędzie naszych trójkątów (żeby się lepiej zlepiło).
2. Ser i szynkę kroimy w paseczki. Kładziemy na nasze trójkąty po kilka paseczków i zawijamy. Rogaliki smarujemy na wierzchu żółtkiem.
3. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.
Idealne danie na szybkie śniadanie :)
Lubię takie przekąski, robię też ślimaczki z pieczarkami i serem żółtym, a ciasto znalazłam w Lidlu w wersji light, troszkę odchudzone :)
OdpowiedzUsuń