niedziela, 9 marca 2014

'Ostry' to nie smak

Nie ma czegoś takiego jak ostry smak, smaków jest pięć: słodki, słony, gorzki, kwaśny i… glutaminian. Na języku są receptory reagujące na glutaminian – popularny „wzmacniacz smaku i zapachu”...


Ostrość potrawy to działanie kapsaicyny, która pobudza receptory odpowiedzialne za odczuwanie parzenia (oparzenia, poparzenia) – dlatego po chili, tabasco nas piecze, im mocniejszy sos/przyprawa tym bardziej „pali”. Są sosy tak ostre, że odczucia językowe są podobne do lizania rozżarzonego pręta…

Więcej na stronie:

http://blog.staszek.cieslicki.pl/tagi/ostry-smak/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: