Ostrość potrawy to działanie kapsaicyny, która pobudza receptory odpowiedzialne za odczuwanie parzenia (oparzenia, poparzenia) – dlatego po chili, tabasco nas piecze, im mocniejszy sos/przyprawa tym bardziej „pali”. Są sosy tak ostre, że odczucia językowe są podobne do lizania rozżarzonego pręta…
Więcej na stronie:
http://blog.staszek.cieslicki.pl/tagi/ostry-smak/
Więcej na stronie:
http://blog.staszek.cieslicki.pl/tagi/ostry-smak/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska