Składniki:
1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
1 mała cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki chili
pół łyżeczki papryki ostrej
pół łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka sosu tabasco
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
szczypta soli
1. Do kurczaka dodajemy łyżkę oliwy, chili, paprykę ostrą, paprykę słodką, tabasco i szczyptę soli. Mieszamy, aby przyprawy dokładnie pokryły wszystkie kawałki mięsa.
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy ok 1 min. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze 6-7 minut.
3. W między czasie do rondla wrzucamy pomidory, dodajemy bazylię, oregano i dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.
4. Po dziesięciu minutach do pomidorów dodajemy naszego kurczaka. Koncentrat mieszamy z 1-2 łyżkami wody i wlewamy do pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska