Zapraszam na pyszne dietetyczne kotlety mielone, które nie różnią się absolutnie niczym od klasycznych :)
Składniki (4 kotleciki):
250g mielonego chudego mięsa wieprzowego
pół średniej cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 czubata łyżka płatków owsianych błyskawicznych
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa z oliwek
1. Płatki zalewamy wrzątkiem (ok. 1/4 szklanki), Odstawiamy, aby “się rozkleiły” i wystygły.
2. Mięso dokładnie mieszamy z cebulą, czosnkiem i płatkami owsianymi. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Z tak przygotowanej masy, formujemy 4 kuleczki i lekko spłaszczamy. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje “stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)
3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy nasze kotleciki około 3-4 minuty z każdej strony.
4. Przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na 20-25 minut. Zrobione! :)
Podałam kotleciki z dwoma małymi gniecionymi ziemniakami (ponieważ ziemniaki są zdrowe i o wiele mniej tuczące niż makaron lub ryż!), odrobiną buraczków i sałatą polaną jogurtem naturalnym ze szczyptą pieprzu. Przepis na na buraczki znajdziecie TUTAJ :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska