niedziela, 9 marca 2014

Big Mac i oryginalny przepis na sos do Big Maca

Poniżej przedstawiam przepis, który idealnie odzwierciedla wszystko, co niezdrowe i tuczące. Każdy lubi czasem pogrzeszyć ... Oczywiście w granicach rozsądku ;)


Składniki (na 1-go Big Maca):
1 cała bułka do burgerów
1 spód bułki do burgerów
100g mielonego mięsa wołowego
1 mała cebulka, drobno posiekana
szczypta soli
szczypta pieprzu
sałata lodowa, drobno posiekana
ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki
ser tostowy (1 plasterek)
sos do Big Mac'a (PRZEPIS PONIŻEJ)

1. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy naszą masę na dwie równe części i formujemy z nich kulki. Na stole rozkładamy woreczek foliowy, rozgniatamy na nim jedną z kulek i formujemy burgera. Ważne jest, aby burger był gruby maksymalnie na 0,5cm, a jego średnica była mniej więcej taka, jak średnica bułki. Na burgerze kładziemy kolejny woreczek foliowy, a na nim formujemy następnego burgera (również powinien być cienki, o takiej samej średnicy, co poprzedni burger).  Tak uformowane burgery wkładamy do zamrażarki na 15 minut (mięso musi się odrobinę zmrozić, aby nie rozpadło się podczas smażenia).

2. Na patelni rozprowadzamy odrobinę oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Smażymy nasze burgery ok. 3 minuty z każdej strony.

3. Do zrobienia Big Mac'a potrzebne są aż dwie bułki: 2 spody i jedna góra. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju!) kładziemy wszystkie części wewnętrzną stroną (chcemy aby burger na zewnątrz pozostał miękki) i tostujemy około 1 minutę, pilnując aby pieczywo nam się nie przypaliło. Gotowe!

4. Mając już wszystkie składniki, zabieramy się za układanie naszego Big Mac'a (warstwy od dołu):

   - dolna część bułki
   - łyżka sosu do Big Mac'a
   - sałata lodowa
   - plasterek sera
   - burger
   - 2 plasterki ogórka
   - druga dolna część bułki
   - sos
   - sałata lodowa
   - burger
   - górna część bułki



~~~~
SOS DO BIG MACA


Składniki:

2 duże łyżki majonezu
1 łyżeczka posiekanej cebuli
1 łyżeczka musztardy francuskiej
szczypta suszonego czosnku
pół łyżeczki octu winnego
pół łyżeczki cukru
1 bardzo mały posiekany ogórek konserwowy

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (mieszamy tak długo, aż rozpuści się cukier). Gotowe! :) 

1 komentarz:

  1. Zrobiliśmy dziś na kolację. Smaczne:-) M,M i H.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: