środa, 7 września 2016

Wołowina w czerwonym winie (przepis tradycyjny i na Thermomix)

Pyszny gulasz z wołowiny duszonej w czerwonym winie. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań!


Składniki: 

500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
200 g marchewki
50 g  korzenia pietruszki
3 łyżki oleju
50 g cebuli
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu + do dekoracji
100 g pomidorów bez skórki
1/2 kostki rosołowej
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na marynatę:

400 ml czerwonego wina
1/2 łyżeczki cynamonu
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Składniki na zasmażkę:

40 g mąki pszennej
40 g masła

Do podania:


ugotowane kopytka lub gnocchi (około 500 g)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

PRZEPIS TRADYCYJNY

1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na później.

2. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę, czosnek i rozmaryn drobno siekamy, pomidory kroimy w małą kostkę, odstawiamy na bok.

3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Dodajemy czosnek, mieszamy, wrzucamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy , pomidory, marchewkę, pietruszkę, rozmaryn, kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie, całość zalewamy odłożoną marynatą. Doprawiamy cukrem, przykrywamy i dusimy do miękkości 50-60 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.

4. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do gotującego się gulaszu i bardzo dokładnie mieszamy. Wrzucamy ugotowane kopytka lub gnocchi, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy rozmarynem i podajemy. Smacznego! :)


PRZEPIS NA THERMOMIX TM5

1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na później.

2. Do naczynia miksującego wkładamy marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek i rozmaryn, rozdrabniamy 10s/obr.7. Przekładamy do innego naczynia.

3. Do naczynia wlewamy olej, dodajemy mięso, dusimy 4min/120'C/wsteczne/obr.1

4. Dodajemy odłożone warzywa, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pomidory i marynatę, doprawiamy cukrem. Gotujemy 50-60min/100'C/wsteczne/obr.1. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Mąkę i masło zagniatamy widelcem, dodajemy do naczynia i gotujemy 5min/100'C/wsteczne/obr.1. Dodajemy ugotowane kopytka lub gnocchi i przez chwilę mieszamy na wstecznych obr.1. Przekładamy na talerze, dekorujemy rozmarynem i podajemy. Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Kocham wołowinę! :)
    Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i smaczny przepis na wieprzowinę, w wersji TM kiedyś go robiliśmy, faktycznie nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować ją tradycyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie :)
    Z pewnością wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: