Pyszne, słodziutkie, rozpływające się w ustach ciasto, do złudzenia przypominające w smaku znane batoniki Kinder Country. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Przepis na talerzu. Składniki są na foremkę o wymiarach ok. 28x20cm. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na białą masę:
200 g śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 tabliczki białej czekolady
3 szklanki płatków Nestle Kangus lub podobnych
Składniki na ciemną masę:
150 g śmietanki 30%
2 tabliczki mlecznej czekolady
Dodatkowo:
200 g maślanych herbatników
płatki Neste Kangus do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy mascarpone. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy.
Masa ciemna: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę.
Wykończenie: W foremce o wymiarach ok. 28x20cm układamy warstwę herbatników. Wykładamy białą masę, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy ciemną masę; wyrównujemy. Całość posypujemy gęsto płatkami, lekko przyklepujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
mam to ciasto na mojej liście "do zrobienia" myślałam nawet o nim dziś, ale ostatecznie zdecydowałam się na inne; kiedy teraz patrzę na Twoje aż żałuję...
OdpowiedzUsuńOryginał przepisu jest na stronie www.przepisyjoli.com moze warto je podać ?
OdpowiedzUsuńTen przepis różni się od przepisu na stronie Pani Joli, być może dla właścicielki bloga "Przepis na talerzu" inspiracją był tamten przepis, ale dla mnie był to przepis właśnie z bloga "Przepis na talerzu" więc nie mogę jej pominąć :)
Usuń