Pyszne delikatne ciasto na jogurtach greckich z kwaśnym dżemem porzeczkowym i kruszonką. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Gotujmy. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
200 g masła, pokrojonego na kawałki
Składniki na masę jogurtową:
4 białka
1 szklanka cukru
750 g jogurtu greckiego
1 i 1/2 op. budyniu waniliowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
120 g dżemu porzeczkowego
masło do wysmarowana formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Formę o wymiarach 25cm x 35cm smarujemy odrobiną masła i dokładnie wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Połowę przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania reszty składników. Drugą połową dokładnie wygniatamy spód formy. Odstawiamy na bok.
2. W misie miksera umieszczamy białka i cukier, miksujemy, a następnie dodajemy stopniowo jogurt grecki, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto w formie smarujemy dżemem, na to wylewamy masę jogurtową. Całość posypujemy pokruszonym ciastem odłożonym wcześniej do zamrażarki. Pieczemy 45-50 minut, wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego! :)
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
bardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj upiekłam ,jest pyszne.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj upiekłam , jest bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę drugi raz,wnukom b.smakował.
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne.Masa jogurtowa w smaku serniczka. Pycha.👌👍
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne.Masa jogurtowa w smaku serniczka. Pycha.👌👍
OdpowiedzUsuńA budyń z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuń