piątek, 16 października 2015

Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną

Składniki na 3-4 porcje:

4 słodkie pomidory
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chilli (max 1/2)
1 łyżka mascarpone (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
500 g mielonej wołowiny
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
kilka listków świeżej bazylii

Do podania:

makaron spaghetti

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy blendera i miksujemy kilka minut. Przelewamy do małego garnuszka i gotujemy na średnim ogniu ok 20 minut, aż połowa płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżeczkę cukru i mascarpone. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta.

3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy gęsty mięsny sos. Całość posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią. Smacznego! :)


2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: