Składniki na 3-4 porcje:
4 słodkie pomidory
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chilli (max 1/2)
1 łyżka mascarpone (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
500 g mielonej wołowiny
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
kilka listków świeżej bazylii
Do podania:
makaron spaghetti
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy blendera i miksujemy kilka minut. Przelewamy do małego garnuszka i gotujemy na średnim ogniu ok 20 minut, aż połowa płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżeczkę cukru i mascarpone. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta.
3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy gęsty mięsny sos. Całość posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią. Smacznego! :)
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. Nawet osoby bez celiaki z pewnością się skuszą :)
OdpowiedzUsuń