piątek, 31 lipca 2015

Pralinki mocno jagodowe

Pyszne, mocno jagodowe pralinki z białą czekoladą wewnątrz i na zewnątrz <3 Inspiracja przepisem ze strony Ciastko z dziurką. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 16 pralinek:

100 g okrągłych biszkoptów
4 czubate łyżki jagód
100 g białej czekolady
3 płaskie łyżki gęstej śmietanki 36%

Składniki na polewę:

150 g mlecznej czekolady
czekoladowe serduszka lub wiórki kokosowe

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Biszkopty umieszczamy w malakserze i miksujemy na drobny proszek. Dodajemy jagody i miksujemy na gładką jednolitą masę. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do jagód i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do miseczki wstawiamy do lodówki na 60 minut.

2. Z jagodowej masy lepimy 16 równych kuleczek. Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania polewy.

3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Jagodowe kuleczki obtaczamy w czekoladzie, układamy na papierze do pieczenia i dekorujemy czekoladowymi serduszkami lub wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia czekolady. Gotowe! :)


Uczta pod gołym niebem

8 komentarzy:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: