piątek, 26 czerwca 2015

Krem z bobu i zielonego groszku z pumperniklem

Pyszny, gęsty, baardzo sycący krem z bobu i zielonego groszku, podany z pokruszonym pumperniklem, listkami mięty i natki pietruszki. Mniam <3 Przepis pochodzi z lipcowego wydania magazynu "Moje Gotowanie". Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla 3-4 osób:

500 g bobu
250 g zielonego groszku
sól, cukier i odrobina masła
szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
kilka łyżek śmietanki kremówki
pokruszony pumpernikiel
świeże listki mięty
świeże listki natki pietruszki
pieprz do smaku
sól do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Bób i zielony groszek gotujemy do miękkości w dwóch osobnych garnkach, w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, soli i masła. Przecedzamy, studzimy, bób obieramy. 

2. Bób i groszek umieszczamy w misie blendera (kilka ziarenek odkładamy na bok), dodajemy bulion, oliwę z oliwek, ząbek czosnku i niewielką ilość śmietanki. Blendujemy na gładki krem przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do garnka, dodajemy odłożone ziarenka i podgrzewamy. 

3. Krem przekładamy do miseczek, posypujemy pokruszonym pumperniklem i posiekanymi liśćmi mięty i natki pietruszki. Smacznego! :)


Bóbmania

1 komentarz:

  1. wspaniała konsystencja, na pewno rozpływał się w ustach!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...