Składniki:
300 g mielonego mięsa wołowego
1 łyżka oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka suszonej bazylii
200 g makaronu typu 'kolanko'
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
300 g tartego sera cheddar
sól, pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszamy odstawiamy na bok.
2. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku do odsączenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania, dodajemy mleko. Po około 3-4 minutach sos powinien nabrać konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy łyżeczką soli i sosem Worcester. Wrzucamy makaron, mieszamy. Dodajemy 200 g sera i ponownie mieszamy.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Wykładamy mięso mielone i wyrównujemy, a następnie makaron. Całość posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut - na ostatnie 5 minut możemy włączyć funkcję grilla, aby ser ładnie się zapiekł. Najlepiej smakuje odgrzewane i z ketchupem :) Smacznego!
mniam! taki obiadek to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuń