czwartek, 14 maja 2015

Pyszny i zdrowy koktajl na poprawę wzroku

Koktajle zdrowotne wspomagają nie tylko odporność i trawienie, odchudzają, czy odmładzają. Dzięki nim możecie także poprawić wzrok! :) Poniżej przedstawiam przepis na jeden z takich koktajli. Jest pyszny, słodziutki i ma przepiękny fioletowy kolor :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 2 porcje:

250 ml mleka sojowego
150 g mrożonych lub świeżych jagód
2 suszone morele
2-3 orzechy pekan
1 łyżeczka nasion sezamu
1 łyżeczka syropu klonowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: suszone morele i i orzechy pekan zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w misie blendera. Dodajemy jagody, mleko sojowe, nasiona sezamu i syrop klonowy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na zdrowie! :) 

DLACZEGO TO DZIAŁA?


Oczy do prawidłowego działania potrzebują wielu witamin i minerałów. Witaminy A, E i C to witaminy dla oczu, które uzupełniają swoje działanie: unieszkodliwiają wolne rodniki w tkankach, budują białka odpowiedzialne za odbieranie wrażeń wzrokowych. Jeśli są obecne wszystkie trzy, ich działanie jest wzmacniane. Minerały, takie jak selen, cynk i miedź, same w sobie nie mają działania antyoksydacyjnego, jednakże są niezbędne do syntezy enzymów o działaniu przeciwutleniającym. Dieta bogata w antyoksydanty, witaminy, luteinę korzystnie wpływa na zdrowie oczu, jest skutecznym sposobem na poprawę ostrości widzenia.

CZARNE JAGODY - zawierają glikozydy flawonowe, które nie tylko chronią oczy przed działaniem wolnych rodników, ale także wspomagają regenerację niektórych enzymów, niezbędnych do prawidłowego widzenia.

MLEKO SOJOWE - duża zawartość składników odżywczych i względnie niska wartość kaloryczna. Soja dostarcza witamin z grupy B, aminokwasów oraz przyjaznych dla serca kwasów tłuszczowych (tłuszczy) i przy tym mniej kalorii niż pożywienie pochodzenia zwierzęcego. 

SUSZONE MORELE - jako jedne z niewielu suszonych owoców mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Są bardzo bogate w silny utleniacz - beta-karoten, witaminy A, B, C, E oraz żelazo, wapń, fosfor, potas i bor. Suszone morele pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Mają lekkie działanie przeczyszczające, ułatwiają wydalanie nadmiaru wody z organizmu i zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych. Poprawiają także wygląd skóry, zapobiegają jej starzeniu i są pomocne w walce z trądzikiem. Leczą anemię i są stosowane pomocniczo w leczeniu chorób oczu.

SYROP KLONOWY - jest on bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Są wśród nich witaminy z grupy B takie jak B2, B5, B6 a także niacyna, kwas foliowy i biotyna. Już sama niacyna obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i, podobnie jak większość witamin z grupy B, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, a co za tym idzie, również na koncentrację .Jeśli dołożymy do tego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne wyższe niż ma miód, to można uznać, że spożywanie syropu klonowego ma pozytywny wpływ na zdrowie.

SEZAM - zawiera żelazo, wapno, cynk, magnez, witaminę E, A, B, B12, jest także źródłem białka, magnezu, kwasów tłuszczowych omega6, węglowodanów, aminokwasów, przeciwutleniaczy  (sesamol i sesamolina). Sezam stosowany jest głównie w schorzeniach reumatycznych, przy suchym kaszlu, zaburzeniach widzenia, bólach głowy, skurczach nerwowych, dzwonieniu w uszach i osłabieniu.

ORZECHY PEKAN - bogate w białko, błonnik, węglowodany, witaminy z grupy B, C, K i dużą dawkę witaminy E oraz wapń, miedź, żelazo, magnez, potas, sód i kwas elagowy. Zjedzenie kilku z nich dostarcza ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk, podobnie jest w przypadku witaminy B1. Produkty te zawierają też około 70 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydanty, które wpływają korzystnie na serce i zapobiegają chorobom. Orzechy pekan jako źródło antyoksydantów stanowią istotny element profilaktyki chorób serca oraz raka.


7 komentarzy:

  1. alee to pysznie wygląda :D
    z chęcią bym wypróbowała, ale nie mogę nigdzie znaleźć mleka sojowego bez konserwantów ;/ pewnie zastąpię je krowim :>


    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki temu wpisu dzis rozpoczęłam dietę korzystna dla wzroku i z czasem zobaczymy jakie będą efekty. Zaczęłam od Twojego kuszacego przepisu-koktajl był pyszny,pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, komentarze się dodają tylko muszę je najpierw zaakceptować :) czasem ludzie wrzucają przykre i obraźliwe rzeczy i wolę tego unikać. Cieszę się smakowało, to jeden z moich ulubionych koktajli :) pozdrawiam ciepło!

      Usuń
    2. Hej, komentarze się dodają tylko muszę je najpierw zaakceptować :) czasem ludzie wrzucają przykre i obraźliwe rzeczy i wolę tego unikać. Cieszę się smakowało, to jeden z moich ulubionych koktajli :) pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  3. poraz 3 staram sie dodac komentarz ;)
    Dzieki Twojemu wpisu rozpoczęłam dietę korzystna dla wzroku i z czasem zobaczymy jakie będą afekty. Dzis zaczęłam pd Twojego kuszacego przepisu-koktajl był pyszny,pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja przyznam się szczerze, że mam momenty, w którym w ogólnie nie dbam o wzrok, ale muszę w końcu to zmienić! Ciągłe siedzenie przed komputerem na pewno nie pomoże, także zastosuję się do Twoich rad i porad i na pewno spróbuję coś zmienić!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: