Gdy zobaczyłam przepis na tę zupę na stronie 'Ulubione Przepisy', od razu wiedziałam, że w najbliższych dniach musi ona znaleźć się na moim stole :) Jest przepyszna: mięsna, kwaśna i baaardzo treściwa. W zasadzie konsystencją przypomina bardziej gulasz niż zupę :) Z powodzeniem można nią zastąpić główny posiłek. Zapraszam do przygotowań!
Składniki:
2 litry wody
500 g karkówki, pokrojonej w plastry
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach
woda z ogórków do smaku
1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
1/2 szklanki kaszy pęczak
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
2 łyżki oleju
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy na nim mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy przez 70 minut na średnim ogniu.
2. W czasie, gdy nasz wywar się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Kaszę pęczak przygotowujemy o 5 minut krócej, niż podano na opakowaniu. Odstawiamy na bok.
3. Gotowy wywar przecedzamy, mięso odkładamy na chwilę na bok do lekkiego przestygnięcia, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Do wywaru dodajemy kaszę, ogórki, podsmażoną marchew, poszarpane mięso i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i wodą z ogórków. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przed podaniem możemy zabielić śmietaną (ale nie musimy, i bez tego zupa jest bardzo kaloryczna ;)) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska