poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Kluseczki z batatów z palonym masłem

Dziś przedstawiam Wam przepis na kluseczki z batatów z dodatkiem serka mascarpone, podsmażane na palonym maśle z bazylią. Ciekawa propozycja jako dodatek do mięs lub jako osobne danie. Przepis znalazłam na ciekawej stronie o równie ciekawej nazwie 'Pitu pitu slow food' :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 2 porcje:

1 batat o wadze 500 g
2 łyżki serka mascarpone
160-170 g mąki pszennej
1 jajko
sól do smaku
2-3 łyżki masła
4 listki bazylii
świeżo mielony pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Batat pieczemy w całości w skórce przez 50 minut. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia na około 15 minut. Z ciepłego jeszcze batata zdejmujemy skórkę (powinna praktycznie sama odchodzić), przekładamy do miski i bardzo dokładnie zgniatamy widelcem na jednolitą masę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

2. Do wystudzonego batata dodajemy mascarpone, jajko, mąkę, doprawiamy solą i ponownie zagniatamy widelcem na jednolitą masę. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy. Zwilżonymi w wodzie rękami formujemy kluseczki, wrzucamy do gotującej się wody (możemy to zrobić również łyżką). Gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na durszlak, delikatnie przelewamy zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Odstawiamy na bok.

3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy listki bazylii. Smażymy, aż masło zmieni kolor na brązowy. Listki bazylii wyciągamy na talerzyk, a na masło wrzucamy kluseczki (najlepiej partiami) i smażymy ze wszystkich stron, aż na ich powierzchni pojawi się chrupiąca skórka. Przekładamy na talerz, polewamy masełkiem z patelni i podajemy z podsmażonymi listkami bazylii. Smacznego! :)



3 komentarze:

  1. Apetyczne :) z batatów jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie spalone masło to nic zdrowego...

    OdpowiedzUsuń
  3. siedzenie całymi dniami przed komputerem też jest niezdrowe a jednak lubimy bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: