Składniki na ok. 30 ciasteczek:
300 g masła
180 g drobnego cukru
1 jajko
460 g mąki
ulubiony dżem
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30-40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Przy pomocy miksera ucieramy masło razem z cukrem na gładką, jasną masę. Wbijamy jajko, miksujemy. Dodajemy mąkę i zagniatamy jednolite ciasto.
2. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i lekko zgniatamy. Układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kciukiem robimy wgłębienie, wykładamy około pół łyżeczki dżemu na ciasteczko (ja użyłam dżem malinowy i brzoskwiniowy). Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy 18-23 minuty, aż lekko się zarumienią. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)
Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'
Jakie śliczne maleństwa! Niby miałam robić na święta rogaliki.. Ale jednak chyba się poważnie zastanowię nad tymi ciachami :)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię.
OdpowiedzUsuń