czwartek, 22 stycznia 2015

Zapiekanka makaronowa z beszamelem

Jako że jestem chora i nie wolno mi za bardzo wychodzić z łóżka, mój Ukochany przygotował dla mnie obiad - Pyszną zapiekankę makaronową z beszamelem, mięsem mielonym i mnóstwem żółtego sera, parmezanem i mozzarellą. Zapraszam do gotowania!


Składniki:
400 g makaronu kokardki
500 g mięsa mielonego (u nas: wieprzowe)
100 g masła
70 g mąki pszennej
0,5 l mleka
3 szkl. sera (u mnie mozzarella i ementaler)
1/4 szkl. parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli lub do smaku
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Makaron przygotowujemy al dente i odstawiamy na bok. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do zarumienienia na patelni, mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2. W małym garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, a następnie gotujemy, aż sos zgęstnieje do konsystencji budyniu. Wsypujemy 2 szklanki sera i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

3. Powstałym beszamelem polewamy makaron, posypujemy 1 szkl. sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją grilla i termoobiegu) na 10-15 minut. W połowie pieczenia zapiekankę posypujemy parmezanem. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser na wierzchu się zapiecze. Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji:
Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. Wszystko pod beszamelem jest mile widziane!
    Uwielbiam takie zapiekanki!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze przepysznie! :) U mnie dzisiaj również makaronowo :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...