niedziela, 21 grudnia 2014

Jagnięcina w musztardowej marynacie i karmelizowane warzywa

Pyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu na mocno rozgrzaną patelnię pod wpływem smażenia puszczają swój naturalny cukier, który następnie się karmelizuje. Pyszności :) Zapraszam do smażenia!


Składniki dla dwóch osób:
2 kotlety jagnięce
odrobina oleju

Marynata do jagnięciny:
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
szczypta suszonego rozmarynu
szczypta soli
skórka z 1/2 limonki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce. Kotlety jagnięce dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, przy pomocy pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Wrzucamy kotlety i smażymy 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 5 minut, żeby mięso "odetchnęło".

Karmelizowane warzywa:
marchewki
pietruszki
sól, pieprz
suszony tymianek
oliwa z oliwek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Przy pomocy pędzelka smarujemy ze wszystkich stron oliwą z oliwek. Warzywa wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż warzywa się zarumienią - będzie to znak, że cukier z warzyw skarmelizował. Podajemy z jagnięciną. Smacznego! :)

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: