środa, 22 października 2014

Krem marchewkowy z imbirem

Pomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :)


Składniki (dla dwóch osób):

400 ml wody
4 duże marchewki
2 ząbki czosnku
1 mały seler
1 por
2 małe pietruszki
3 cm imbiru
2 liście laurowe
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta ostrej papryki

Do podania:

śmietana 18%
grissini lub makaron dwujajeczny

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, imbir kroimy w kostkę - wkładamy do garnka. Czosnek podsmażamy chwilę na patelni aż się zarumieni i dodajemy do marchewki. Do garna wkładamy też por, seler i liście laurowe, doprawiamy curry, pieprzem, solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu.

2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę, resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy śmietaną 18% i podajemy. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...