czwartek, 11 września 2014

Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą


Składniki (dla 4 osób):
4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę
2 cebule, drobno posiekane
1 łyżka oliwy
1 łyżka koncentratu (niekoniecznie)
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
500 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki)
garść świeżej bazylii
klika listków świeżej melisy
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
+ do podania: śmietana 18%

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, oregano i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory  i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.

2. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem. Wrzucamy listki melisy i bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżą bazylią, dodajemy po łyżeczce śmietany. Do naszego kremu możemy również dodać po 3 kulki sera mozzarella :) Smacznego!

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat leczniczych właściwości melisy, zapraszam na stronę Droga do siebie.

6 komentarzy:

  1. Fajnie, że dodałaś melisę:) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna pyszna pomidorówka w akcji. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za dodanie do akcji :) :)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...