poniedziałek, 28 lipca 2014

Pancakes z brzoskwiniami i syropem klonowym

Poniżej przedstawiam przepis na klasyczne amerykańskie pancakes na maślance. Pyszna propozycja na śniadanie lub bezmięsny obiad. Dodatki można dodawać wedle uznania - typowo amerykańska wersja to ta z bekonem i syropem klonowym. Od razu uprzedzam, że 6 placuszków dla jednej osoby to zdecydowanie za dużo (no, chyba że ktoś jest bardzo głodny :) ).


Składniki (12-15 pancakes):
1 szkl. maślanki
1 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. cukru trzcinowego (lub cukru pudru)
8-10 łyżek oliwy z oliwek
1 małe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka (niepełna) sody oczyszczonej
szczypta soli
+ do podania: brzoskwinie z puszki,
 prażone migdały, syrop klonowy

1. Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, aż cukier się rozpuści (można najpierw połączyć wszystkie mokre składniki i zmiksować z cukrem, a potem dosypać resztę składników). Ciasto powinno być gęste.

2. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu (musi być naprawdę dobrze rozgrzana!) i wlewamy porcjami nasze ciasto np małą chochelką, formując placuszki (nie rozlewamy ciasta po patelni jak naszych naleśników). Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż pancakes się zarumienią.

3. Pancakes układamy jeden na drugim, polewamy syropem klonowym i dodajemy brzoskwinię i prażone migdały. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...