Zapraszam na pyszną sałatkę z tuńczykiem i jajkiem, odpowiednią dla osób na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz FODMAP (Czym jest dieta FODMAP dowiesz się TUTAJ). Zapraszam do przygotowań!
Składniki (4 porcje):
140 g tuńczyka w oliwie z oliwek (po odsączeniu)*
2 pomidory
70 g czarnych wydrylowanych oliwek
50 g kaparów
4 jajka
liście sałaty masłowej
świeżo mielony pieprz
Składniki na sos:
2 łyżeczki musztardy**
1 łyżeczka octu z jabłek
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
* Tuńczyk do kupienia między innymi w Biedronce oraz Eko Sklepach.
** Dieta FODMAP: przed zakupem sprawdź dokładnie skład. Unikaj produktów, które zawierają przede wszystkim cebulę, czosnek i inulinę.
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory kroimy w łódeczki. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na sos. Wkładamy sałatę i delikatnie mieszamy.
2. Na 4 głębokie talerze wykładamy sałatę, układamy pomidory, jajka i kawałki tuńczyka, a na koniec dodajemy oliwki i kapary. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska