niedziela, 10 lipca 2016

Sernik malinowo-migdałowy

Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z malinami i płatkami migdałów. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Matka Wariatka. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na formę o śr. 25 cm:

5 jajek
200 g cukru
1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka
100 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
300 g malin
3/4 szklanki płatków migdałowych

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

*WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ


Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy jajka, cukier, twaróg, śmietankę, aromat, obie mąki i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do formy, układamy maliny, posypujemy płatkami migdałów i lekko dociskamy, żeby maliny delikatnie zatopiły się w cieście. Wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 70 minut, aż boki będą lekko zarumienione a środek sprężysty. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schładzamy w lodówce przez klika godzin (a najlepiej przez całą noc). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)



Przepis bierze udział w akcjach:
Piecz - tak od podstaw Uczta pod gołym niebem 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: