Pyszny, składający się aż z 5 warstw cytrynowiec wg przepisu Siostry Anastazji :) W środku znajdziecie nie tylko masę cytrynową, ale także mięciutki biszkopt, bitą śmietanę, ananasa, herbatniki, a całość zwieńczona jest polewą kakaową z kwaśną śmietaną. Mniam <3 Ciasto nie jest bardzo skomplikowane, jednak trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu, niż normalnie. Ale nie zrażajcie się tym, bo naprawdę efekt końcowy jest zachwycający :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki na blaszkę o wymiarach ok. 26cm x 37cm
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
Składniki na masę cytrynową:
3 cytryny
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
2 śmietankowe budynie
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 op. cukru wanilinowego
200 g miękkiego masła (1 kostka)
Składniki na masę śmietankową:
500 g śmietanki 30%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
2 śmietan-fixy
Składniki na polewę:
125 g margaryny (pół kostki)
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach zimnej wody
5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany (u mnie 12%) w temp pokojowej
Dodatkowo:
150 g herbatników Leibniz (3 op.)
1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę, odsączonego z zalewy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY
BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy jedynie do połączenia składników. Blaszkę smarujemy masłem, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Pozostawiamy w formie.
KREM CYTRYNOWY: Z cytryn wyciskamy cały sok, uważając, żeby nie powpadały nam pestki. Uzupełniamy wodą, aby uzyskać 2 i 1/2 szkl. płynu. Umieszczamy w garnku, dosypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do średniego. W misce mieszamy 1/2 szklanki wody, żółtka, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier wanilinowy i bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy cienkim strumieniem do cytrynowej wody, cały czas mieszając. Gdy masa uzyska konsystencję budyniu, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (ja przykryłam folią i wystawiłam na balkon). W misie miksera umieszczamy masło, miksujemy chwilę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy wystudzoną masę cytrynową, za każdym razem dokładnie miksując. Gotową masę odstawiamy na bok.
KREM ŚMIETANKOWY: W misie miksera umieszczamy śmietankę. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie wsypujemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy na bok/
POLEWA: W garnuszku umieszczamy margarynę, cukier puder, kakao i rozpuszczoną żelatynę. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. (Uwaga! Nie doprowadzamy do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości klejące!) Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do przestudzonej, ale nadal ciepłej masy, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszając po każdej dodanej łyżce.
WYKOŃCZENIE: Na gotowy biszkopt wykładamy cytrynową masę, wyrównujemy. Na masę wykładamy ananasy, na nie kładziemy masę śmietankową, wyrównujemy. Na śmietanie układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Wylewamy polewę, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
NA MOJE OKO PYCHOTKA -rezygnoje :( NIE MAM SMIETAN FIXY ! ?
OdpowiedzUsuńŚmietanfix można zastąpić żelatyną. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżeczek ubitej śmietany i mieszamy, a następnie cały czas ubijając dodajemy do śmietany :)
Usuńciepłej wody :)
Usuńw przepisie jest łyżka żelatyny ,nie za dużo ?
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tyle ile było w książce siostry Anastazji i wyszło idealnie :) 1 płaska łyżka
UsuńTe budynie male? Na 0,5 l bez cukru?
OdpowiedzUsuń