piątek, 14 sierpnia 2015

Lekki makaron - idealny na upały, najlepszy dla dzieci

Dziś przedstawiam przepis na lekki makaron idealny na upalne dni z ricottą i parmezanem, który polubią i dzieci i dorośli :) Zainspirował mnie przepis ze strony Jamiego Olivera. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 2 małe porcje:
120 g makaronu świderki
3 łyżki sera ricotta
1 mała marchewka, starta na dużych oczkach
30 g świeżego parmezanu, pokrojonego w cienkie plastry
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
świeże oregano i tymianek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Makaron gotujemy w porządnie osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Na ostatnie dwie minuty wrzucamy startą marchewkę. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy 15 g parmezanu, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek i ser ricotta, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy pozostałym parmezanem, gałązkami oregano i tymianku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Z racji tak upalnego lata ktore do nas zawitalo, musze wyprobowac ;) I czekam na wiecej! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: