sobota, 6 grudnia 2014

Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych

Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania!

Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej:

2 litry wody
500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa
1 pietruszka
1 marchewka
1 por
kawałek selera
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
szczypta soli
szczypta pieprzu
5 dużych ogórków kiszonych 
woda z ogórków 
2 ziemniaki
2 łyżki śmietany 18%
koperek (ja nie dodaję)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny.

2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

3. W między czasie kości obieramy z mięsa. Dwie łyżki śmietany mieszamy z łyżką gorącej zupy i wlewamy do garnka, wrzucamy mięso, dokwaszamy wodą z ogórków (ja dodaję 05-1 szklanki). Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczek. Dekorujemy koperkiem (ja tego nie robię, bo to jedyna zielenina, której nie mogę znieść ;)). Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji:
Zupa na jesień

1 komentarz:

  1. po raz kolejny dziękuję za wzbogacenie akcji ciekawym przepisem :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: