czwartek, 27 listopada 2014

Dwukolorowe ciasteczka maślane

I znowu ciasteczka :) Pomysł na te dwukolorowe cudeńka znalazłam na stronie 'Obiad gotowy!'. Zapraszam do pieczenia!

Składniki na dwie blaszki ciasteczek maślanych:

2 szklanki mąki pszennej
120 g masła
1 duże jajo
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2-1 łyżka kakao

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i jajkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo pierwszą szklankę mąki, a następnie wyłączamy mikser, wsypujemy resztę mąki i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Od ilości kakao zależy intensywność koloru, ja dodałam pół łyżki. Oba ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Ciasta wałkujemy dosyć cienko, wycinamy kółka przy pomocy szklanki, a po środku każdego kółka wycinamy gwiazdki. Kółka przenosimy na papier do pieczenia i do każdego wkładamy gwiazdkę w innym kolorze.

3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasteczka pieczemy około 10 minut. Studzimy na kratce i zajadamy :) Smacznego!


Przepis bierze udział w akcjach:
Świąteczne słodkości!Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
zBLOGowani.pl

4 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: