sobota, 22 listopada 2014

Chałka z kruszonką

Pamiętacie z dzieciństwa pajdę chałki z masłem lub dżemem? Ja sobie właśnie dzisiaj przypomniałam i zapragnęłam jej NATYCHMIAST! :) Najgorsze było oczekiwanie, gdy leżała już na kratce do studzenia i była zbyt gorąca, żeby ją pokroić :) Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na chałkę o wadze 0,9 kg:

550 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
1 jajko
40 ml mleka
80 ml wody
60 g masła
4 łyżeczki cukru

Kruszonka:

2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

+1 jajko do smarowania

CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 140 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1.  Do szklanki wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, po środku robimy dziurę, wbijamy jajko, wlewamy mleko i wodę, pokrojone w drobną kostkę masło i przygotowane drożdże. Mieszamy i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

2. Ciasto wykładamy na stolnicę, Formujemy gruby wałek i kroimy go na 5 równych części i formujemy z nich cienkie wałeczki. Wałki łączymy na górze i zaczynamy wyplatanie: skrajnie lewy wałek przekładamy do środka nad dwoma sąsiadującymi wałkami, teraz skrajnie prawy wałek przekładamy do środka nad dwoma sąsiadującymi wałkami, teraz skrajnie lewy... itd. aż do końca (zdj. poniżej, w razie wątpliwości proszę pisać w komentarzach, spróbuję to jaśniej wytłumaczyć :)). Końce podwijamy, chałkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałkę smarujemy lekko rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzelka. Składniki na kruszonkę zagniatamy między palcami, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. 

4. Wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z masłem, dżemem, miodem lub twarożkiem :) Smacznego!





4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie ! muszę spróbować ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Totalna porażka. nie dość że za mało wody w przepisie i ciasto nie chce się zagnieść to po upieczeniu kamień. do tego mało słodkie jak na chałke. oczywiście dodałam extra wodę bo nie byłabym w stanie tego dokończyć ale jestem bardzo zawiedziona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi to słyszeć, ja użyłam dokładnie tych ilości płynów i ciasto bardzo ładnie się zagniotło i formowało (jak na zdjęciach), a po upieczeniu było bardzo mięciutkie....

      Usuń
    2. Czy użyła Pani tej samej mąki?

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: