niedziela, 3 sierpnia 2014

Kilka słów o zielonej herbacie - sposób parzenia, właściwości, przepisy

WŁAŚCIWOŚCI

O właściwościach zdrowotnych herbaty zielonej słyszymy dosyć często. Nie dość, że zapobiega wielu chorobom, to jeszcze wspomaga odchudzanie. Dodatkowo zielona herbata schładza organizm, co czyni ją fantastyczną alternatywą dla wody i innych napojów w upalne dni.

Wg medycyny chińskiej, picie zielonej herbaty oczyszcza krew, wspomaga pracę mózgu, poprawia zdolności pamięciowe, pomaga przy zatwardzeniach, przezwycięża koszmary nocne, rozjaśnia wzrok. Ponadto, picie zielonej herbaty zalecane jest palaczom oraz osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi.

Zielona herbata zawiera wiele witamin: B1, B2, B5, C, E, K, PP, a także wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod.


PARZENIE

Zieloną herbatę parzymy w temperaturze nie przekraczającej 90 stopni Celsjusza i nie mniejszej niż 60 stopni. Aby uzyskać pożądaną temperaturę, możemy włożyć do kubka termometr i spokojnie czekać. Możemy też przelać wrzątek z kubka do kubka kilka razy (każde przelanie wody obniża jej temperaturę o ok. 5 stopni). 

Klasyczną zieloną herbatę parzymy 3 do 8 minut, w zależności jaki efekt chcemy osiągnąć.
3 minuty - herbata działa pobudzająco, można ją z powodzeniem pić zamiast kawy
5 minut o dłużej - herbata działa relaksująco

Parzenie "matchy", tradycyjnej japońskiej herbaty, jest nieco bardziej skomplikowane. Temperatura wody musi wynosić 70-80 stopni. Wsypujemy 1-2 łyżeczki do 300ml wody i energicznie mieszamy, aż herbata całkowicie się rozpuści, a na powierzchni pojawi się pianka. W Japonii w tym celu używa się specjalnej miotełki o nazwie Chasen. Herbata "Matcha" po zaparzeniu ma intensywny zielony kolor.


PRZEPISY

"Matcha", jako że jest w formie proszku, idealnie nadaje się do przygotowania różnych deserów, np. lodów, ciasteczek, serników... Można ją dostać między innymi w "5 o'clock" ale jest bardzo droga, lub w "Kuchniach Świata" - tam sprzedają chińską matchę, która do pieczenia w zupełności wystarczy.

Lody z zielonej herbaty Matcha

Składniki: 
1 jogurt naturalny (150ml)
1 śmietanka kremowa (200ml)
2 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka herbaty matcha (do kupienia w five o'clock)
2 łyżki wody w temp. 80 stopni
+ do dekoracji: 
2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango


Sernik na zimno z Matchą
Składniki:
150g herbatników maślanych
70g masła
2 tabliczki białej czekolady
700g serka do serników z wiaderka
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
2 płaskie łyżki herbaty matcha
4 płaskie łyżeczki żelatyny
1/2 szkl. wody



Źródła:

2 komentarze:

  1. po przeczytaniu doznalem olsnienia, przeciez ja chrzanie ta herbate a nie parzę..... teraz robie tak jak napisalas choc z herbata Matcha mam klopoty z nabyciem (czasem pojawia sie w necie); ale i tak jestem zniewolony smakiem i zapachem dobrej japonskiej tradycji.
    PS pilem w Chinach i w Wietnamie ale to nie to samo.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Cię olśniłam ;) Czasami matchę można dostać w five o'clock albo w "kuchniach świata" :) Pozdrawiam ciepło i przedświątecznie!

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: