Pyszna, lekka sałatka ze smażonym kozim serem, rucolą, gruszką i włoskimi orzechami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 4 porcje:
dwie garści świeżej rukoli
dwie garści świeżych liści szpinaku
2 gruszki
1 roladka z koziego sera
garść orzechów włoskich
oliwa z oliwek
sos balsamiczny
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misce mieszamy rukolę i liście szpinaku, skrapiamy oliwą z oliwek i ponownie mieszamy. Rozkładamy na 4 talerze. Gruszki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, układamy na liściach. Polewamy sosem balsamicznym.
2. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane włoskie orzechy i prażymy kilka minut. Przesypujemy do miseczki.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Kozią roladkę kroimy na 8 równych części. Obsmażamy z obu stron na rumiano. Układamy na talerzach, całość posypujemy prażonymi orzechami. Smacznego! :)
Bardzo lubię kozi ser, nie jadłam go jednak nigdy w wersji smażonej. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń